CUM INFLUENȚEAZĂ ECHIPAMENTELE HORECA SECOND-HAND, BUGETUL DE INVESTIȚII ?
Atât în 2017, cât și în primele luni ale lui 2018, sectorul HoReCa a cunoscut o dezvoltare accelerată la noi în țară. Antreprenorii au început să privească mai atent posibilitățile pe care le oferă un business în acest sector, mai ales că nu sunt necesare investiții inițiale majore. În plus, unele sume pot fi recuperate măcar parțial prin intermediul fondurilor nerambursabile.
Mulți antreprenori aflați la început de drum au apelat la programul Start-Up Nation, prin care statul român, prin Ministerul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, oferă până la 200.000 de lei celor care vor să deschidă un IMM. Suma menționată este nerambursabilă și reprezintă 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Conform statisticilor, aproximativ 40% din proiectele înscrise până în prezent în programul Start-Up Nation sunt afaceri din domeniul HoReCa (restaurante, cafenele, covrigării, shaormerii).
Cum alegi corect echipamentele HoReCa
Un business de succes pornește de la o idee bună care este pusă în practică urmând un plan de investiții coerent și fezabil.
În cazul unui business în domeniul HoReCa, investiția în echipamente și dotări este un element esențial, care poate contribui în mod hotărâtor la succesul proiectului. Dar cum să te asiguri că alegi cele mai eficiente utilaje pentru o bucătărie profesională, într-o piață care abundă în oferte?
În primul rând, trebuie să te asiguri că ai cercetat bine piața și că ai luat în calcul toate posibilitățile, cu plusuri și minusuri. Te poți orienta către echipamente HoReCa second-hand sau noi, în funcție de nevoile afacerii tale.
Pentru a lua decizia corectă, poți apela la profesioniști în domeniu, care îți vor oferi o opinie avizată. Există pe piață furnizori de utilaje care îți pot face o listă cu echipamente necesare pentru deschiderea localului, luând în calcul nevoile sale specifice, precum și bugetul disponibil.
Avantaje și dezavantaje ale echipamentelor second-hand
Pentru un start-up în domeniul HoReCa (și nu numai), este foarte important modul în care este investit bugetul inițial. Pentru că sunt multe alte cheltuieli de care trebuie să se țină cont pentru deschiderea unui local (cu personalul, amenajarea spațiului, produse alimentare necesare în bucătărie etc), achiziționarea sau închirierea unor echipamente HoReCa second-hand poate fi o idee salvatoare pentru cei cu bugete mici sau medii. În general, prețul de achiziție al utilajelor pentru bucătărie profesională second-hand este imbatabil.
Esti nou in domeniu? Incerci un business nou? Nu stii ce sa alegi in materie de echipamente si dotari? Investeste intelligent! Poti incepe prin a testa business-ul tau la inceput de drum cu achizitii second-hand, astfel incat diminuezi riscurile unei investitii majore.
În plus, nu trebuie să neglijăm nici impactul pe care îl poate avea alegerea noastră asupra protejării mediului înconjurător, o problemă cât se poate de actuală pe plan internațional.
Optând pentru folosirea unor echipamente second-hand, putem contribui la protejarea mediului prin prelungirea duratei de viață a produselor, care sunt refolosite în loc să devină deșeuri poluante. Este o contribuție importantă pentru eficientizarea folosirii resurselor noastre limitate și pentru prevenirea poluării și a încălzirii globale.
Pe lista de dezavantaje putem trece faptul că aceste aparate pot să nu aibă garanție și au cu siguranță valoare de revânzare și mai mică. Piesele din interior pot avea probleme, iar înlocuirea (repararea lor) poate fi dificilă sau foarte costisitoare.
Toate problemele acestea pot fi însă evitate dacă, înainte de achiziționare, echipamentele sunt inspectate de un profesionst. După o evaluare de specialitate, se poate preciza dacă echipamentul prezintă zgârieturi sau alte particularități (dacă angrenajele au fost unse, dacă există rugină sau urme de detergent în interior), dacă piesele sunt originale și dacă utilajul este în stare perfectă de funcționare.
În general, ideal este ca aparatura second-hand destinată localurilor (restaurante, baruri, cafenele) să nu fie mai veche de 5 ani, iar furnizorii aleși să aibă o bună reputație în piață. De cele mai multe ori, pe lângă opinia specialiștilor, putem să apelăm și la recomandările cunoscuților pentru a ajunge la soluția ideală pentru o afacere.
Mulți furnizori de astfel de utilaje au posibilitatea de a oferi și servicii adiacente de consultanță flux tehnologic, punere în funcțiune a utilajelor, service, mentenanță echipamente și instruire a personalului clientului.
Un alt aspect demn de luat în seamă la achiziționarea echipamentelor HoReCa, fie că sunt noi, fie că sunt second-hand, este disponibilitatea stocului la furnizorul ales. Asigură-te că poți primi la timp articolele comandate, pentru că nimeni nu vrea să fie în situația de a nu avea cele necesare în ziua deschiderii restaurantului.
În final, în industria alimentară, ca în orice alt domeniu, te poți orienta și după reputația produselor sau serviciilor unei companii. Este bine să alegem după ce ne-am asigurat că știm toate detaliile și suntem conștienți de implicațiile alegerilor făcute.
Rămâi la zi cu cele mai bune oferte ale furnizorilor de dotări Horeca și cu cea mai variată gamă de produse Second Hand, lichidate din hoteluri de 4 & 5 stele și din restaurante noi.